Kebaikan Membawa Bekal Makanan Ke Sekolah
Kebanyakan pelajar pada tahun-tahun 1960-an hingga 1970-an membawa bekalan makanan dari rumah ke sekolah. Jika diteliti, terdapat banyak kebaikan membawa bekalan makanan dari rumah ke sekolah. Antara kebaikan yang dimaksudkan adalah dari segi kualiti makanan, kebersihan makanan dan penjimatan wang.
Seperkara
yang nyata ialah makanan yang disediakan dari rumah adalah lebih
berkualiti serta berkhasiat. Manakala makanan yang disediakan di kantin
mengandungi bahan perisa yang tinggi. Kandungan perisa makanan ini akan
menjejaskan kesihatan seseorang. Tambahan pula, di kantin juga terdapat
banyak bahan makanan ringan yang kurang berkhasiat. Bekalan makanan yang
disediakan oleh ibu di rumah seperti nasi lemak dan sebagainya pasti
lebih seimbang dan berkualiti.
Secara
perbandingan, makanan yang disediakan di rumah lebih bersih. Lumrahnya,
ibu atau bapa yang menyediakan makanan sendiri akan mementingkan aspek
kebersihan ketika menyediakan makanan. Sering terdapat kes keracunan
makanan menimpa yang makan di luar. Dengan kata lain, membawa bekalan makanan dari rumah akan mengelakkan diri daripada menjadi mangsa keracunan makanan.
Membawa
bekalan dari rumah juga menjimatkan wang seseorang pelajar. Ibu bapa
boleh berjimat kerana dapat membeli bahan masakan mentah untuk dimasak
sendiri. Wang yang dijimatkan itu boleh digunakan untuk tujuan lain
seperti membeli bahan bacaan dan membayar yuran peperiksaan awam kelak.
Jelaslah
bahawa membawa bekalan makanan dan minuman dari rumah ke sekolah
menguntungkan ibu bapa dan pelajar. Tindakan ini harus diamalkan oleh
pelajar demi kesihatan diri dan menjimatkan wang hasil daripada titik
peluh ibu bapa. Bawalah bekalan makanan dan minuman dari rumah ke sekolah pada setiap hari supaya kesihatan terjamin dan boleh berjimat cermat.
BY: SARAH FARISYA
No comments:
Post a Comment